Breaking News.

Nog wat slaperig loop ik over de lange gang op het werk. Jeetje, m’n telefoon blijft maar trillen. Zou er thuis wat zijn? Vlug werp ik een blik op mijn telefoon.

“Bomaanslag op luchthaven Brussel. Meerdere gewonden. Wellicht doden.”

“Aanslag Berlijn“

“Twee explosies op luchthaven Brussel”

Nee, niet weer! is de gedachte die meteen opkomt in mijn hoofd. Verdorie, dit is te dichtbij.

Tijdens mijn route, krijg ik steeds een klein stukje mee van het nieuws. Bijna elke zorgvrager zit aan de buis gekluisterd. “zuster, heeft u het al gezien?” Ja. Ik heb het gezien. Overal krijg ik een stukje mee. Kippenvel op mijn armen, een naar gevoel in mijn buik.

In het filmpje vanuit de metro, hoor je een hysterisch kindje. Een brok mijn keel. Verdorie, die arme kindjes.

Als ik niet aan het werk was geweest, had ik vast gezeten op de bank. Elk nieuwskanaal bekijken, elk artikel lezen. Natuurlijk is dit niet altijd goed, maar ik kan het niet loslaten. Dit soort gebeurtenissen zorgen ervoor dat er nog meer angst, maar vooral nog meer verdeeldheid gecreëerd wordt in de maatschappij. Het is duidelijk zichtbaar, de haat groeit. Onbegrip heerst. Angst is aan het winnen.

Weer zie ik onder deze nieuwsberichten, waarin wordt vermeld dat er tientallen mensen zijn overleden discussies over wat er nou erger is. Welk land er meer aandacht verdiend. De discussies over geloof zijn harder dan ooit. Daarnaast, vind ik het ontzettend onbeschoft dat er onder deze nieuwsberichten door mensen gereageerd wordt dat wij in Nederland dit niet erg mogen vinden, als we geen nieuws bericht over (bijvoorbeeld) Syrië hebben gedeeld. Er worden aannames gedaan, die gebaseerd zijn op feiten die niet kloppen. Natuurlijk is het afschuwelijk, als je ziet hoeveel bommen en zelfdodingen er zijn in landen als Turkije, Syrië, Libanon enzovoort. Het is gewoon misselijk makend hoeveel doden er de laatste maanden (jaren!)  zijn gevallen.

Vergeet alleen niet de reden waarom nieuws uit Frankrijk, Brussel hier meer gedeeld wordt dan nieuws uit een ander land. Dit zijn onze buren, dit zijn de landen waar wij naar toe kunnen met de auto. Dit zijn de landen, die wij lopend kunnen bereiken. En daarmee niet alleen wij, maar ook de terroristen wandelen hier de grenzen over. Deze terroristen spreken misschien wel onze taal. De dreiging in Nederland is substantieel op dit moment. Daarom praten we in Nederland hier meer over, dan over een aanslag in een verder land. Dit is niet uit racisme, dit is niet uit haat. Ik vind het niet minder erg. Ik vind elke onschuldige dode erg. Het is alleen nu zo ontzettend dichtbij.

Elk onschuldig gezin, elk onschuldig persoon dat vermoord wordt, is er 1 te veel.

Elk leven is belangrijk. Leg dan niet juist met dit soort reacties en ruzies focus op de verschillen, werk de terroristen nou niet in de hand. Sta samen op, laat ieder in zijn waarde. Strijd voor een gelijke samenleving. Deze samenleving, komt er alleen als we het samen doen. Twee kanten die open moeten staan voor de meningen en overtuigingen van een ander. Je gelijk halen over de rug van doden, is nooit de manier.

Daarnaast, maken de nieuwe “nazi’s” online me misselijk. Hoe kom je er toch bij om met zoveel haat te leven? Hoe kom je erbij, dat iedereen met een buitenlandse afkomst slechter is dan jij? Hier begrijp ik net zo min van, als van een extremistische moslim. Met grote ogen lees ik de reacties. Het is soms gewoon eng. Eng, dat iemand zo kan denken.
Stel, je krijgt nu kanker. De arts die jou beter kan maken is een moslim. Weiger je deze dan ook? Vast niet. Denk hier eens aan, de volgende keer als je op sites als een tweede Hitler te keer gaat!

Zoals de moslims zich distantiëren terrorisme, distantieer ik me van deze racisten. Het is te walgelijk voor woorden wat iedereen online gooit.

Om mij heen hoor en merk hoe het begrip verdwijnt en hoe de haat groeit. Weg multicultureel samen leven. Ook merk ik bij mijzelf soms door de brutaliteit online minder tolerantie. Stop hier toch eens mee denk ik dan, stop met haat zaaien. Want als we eerlijk zijn, zijn ook reacties naar Nederlanders toe zo bizar, dat mijn haren hier minstens eens per dag van overeind komen te staan.

Iedereen verdiend respect, welke afkomst dan ook. Daarmee bedoel ik ook echt iedereen. Respect moet van twee kanten komen en zolang er verdeeldheid gecreëerd wordt, krijg je dit nooit voor elkaar.

Laat het terrorisme niet winnen. Bewijs dat juist nu, samen komen belangrijker is dan ooit. Probeer elkaar te begrijpen, probeer uitleg te geven waar het nodig is. Werk samen aan een een betere toekomst voor onze kinderen, want wees nou eerlijk. Dit is toch niet een maatschappij waar je kinderen in groot wil brengen?  Ben ik de enige moeder, die op dit soort dagen zich schuldig voelt? Schuldig voelen over het feit, dat ik kinderen op deze wereld heb gezet. De wereld die op dit moment afbrand. De wereld vol met woede.

Ik weiger in deze angst te leven. Mijn gevoel zegt dat we liefde nodig hebben. Veel liefde. En ik ga proberen om hieraan bij te dragen. Vanaf vandaag beloof ik, open te staan voor ieders mening. Ik ga proberen, om goed te luisteren en te leren. Ik zal openstaan voor iedereen. Dat beloof ik. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s