Autism awareness month. 

Het is in de maand april autism awareness month. Op zich hou ik me nooit zo bezig met dit soort dingen, maar zie er zo ontzettend veel over voorbij komen, dat ik er toch op wil reageren. 

Zo hebben we tientallen filmpjes die ongeveer duidelijk moeten maken hoe een kind met autisme zich voelt. De ene persoon vind dit prachtig, het andere persoon zegt dat dit soort filmpjes onzin zijn en autisme niet als entertainment gebruikt moet worden.

Ik zelf blijf hier wat nuchter tussen in. Het is natuurlijk wel heel handig om te kunnen laten zien hoe je kind ongeveer in elkaar zit. Maar, veel te veel dingen worden spannender gemaakt dan dat ze zijn. Niet ieder persoon is sociaal gestoord, gedraagt zich als rain man en kan met 1 oogopslag zien dat er 1248371 takjes in het bosje zitten.

Waar mij mee vechten, zijn echt geen speciale wonder kunsten. Want wat zou het dan cool zijn om autisme te hebben! Het gaat om het onbegrip. De woede uitbarstingen die oncontroleerbaar zijn. Het worstelen in een overvolle maatschappij en streven naar doelen die niet behaald kunnen worden.

Dus nee, Esmée is niet altijd te volgen. Eet vrij weinig, schreeuwt vrij veel. Waar voor mij deze maand van awareness echt over zou moeten gaan is begrip. Een persoon is veel meer dan alleen zijn of haar diagnose.

Alsjeblieft, het is geen compliment om te zeggen “ze ziet er helemaal niet als een autist uit“. Het is niet leuk om steeds te moeten horen hoe moeilijk het allemaal is. Benadruk juist de positieve dingen in ons gezin. Laat het moeilijke maar aan ons zelf over.

Advertenties

Een reactie op “Autism awareness month. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s