Volwassen?!

Wanneer ben je eigenlijk volwassen? Dit is weer zoiets onzinnigs waar ik over na kan denken. Is er een manier om dit te controleren? Ik heb wel eens momenten waarop ik denk, goh. dus nu ben ik echt een volwassen vrouw. Andere momenten voel ik me net een puber met haar twee kinderen. Ook heb ik vaak het gevoel dat mensen mij als het jonge wiefke zien met haar moeilijke kinderen. Meestal als je bij een instantie komt voor hulp, moet er opgeschreven worden dat je een jonge moeder bent. Dit, terwijl Rob en ik zelf nu toch echt richting de 30 gaan. Niet dat we het erg vinden, maar hoe lang blijf je ons dan nog als zo jong zien? Komt er ook een moment dat de stempel TIENERMOEDER van mijn voorhoofd vervaagd?

Vanmorgen besloot ik tijdens het strijken (ja, dat is al heel volwassen) dat het nu eens tijd was geworden voor een nieuwe strijkplank en daarbij een nieuw en vooral wat luxer strijkijzer. Op het moment dat ik dit dacht, vond ik mezelf echt een oud mens. Wie wil er nou graag een nieuwe strijkplank? Wat een onzin. Maar goed, ik heb het nu toch echt nodig. Ik heb het nu altijd met een goedkoop setje gedaan, maar ineens is het allemaal niet meer goed genoeg.

Ook kan ik het de laatste tijd aan mijzelf en aan ons huisje merken. Mijn kleding is aan het veranderen, mijn kapsel is rustiger aan het worden. Waar het eerst in alle kleuren van de regenboog en zo gek mogelijk moest, kan ik nu vol afschuw kijken naar slecht gekleurde punk kapsels. Hypocriet, dat kapsel heb ik ook gehad. Naast mijn eigen uiterlijk, is ook het uiterlijk van ons huis het afgelopen jaar behoorlijk veranderd. Eerst was het nog een bij elkaar geraapt zooitje, nu begint het allemaal steeds rustiger en huiselijker te worden. Maar goed, als je als 16 jarige op jezelf gaat wonen dan heb je het nou eenmaal niet zo mooi voor elkaar in huis. En al helemaal niet als je dan 1,5 jaar later met een tas kleding in je hand weer helemaal opnieuw moet beginnen terwijl een ander je flat met je kleine beetje spaargeld aan het verpesten is.

Rob en ik hebben hard gewerkt de laatste jaren, en nu heel soms heb ik een ochtend waarop ik denk “goh, kijk ons eens volwassen zijn in ons volwassen huis”. Voor veel mensen is dit misschien moeilijk te begrijpen, maar wij zijn volwassen geworden terwijl we al een eigen woning hadden. Waar een ander puberale fases heeft en zijn of haar kamer verbouwd bij pa en ma in huis, hadden wij deze momenten in ons eigen huis. Onze metallic blauwe muur in de woonkamer ga ik nooit meer vergeten. Maar nu is de tijd dat ik eindelijk hier mensen durf uit te nodigen en eindelijk heb ik niet het gevoel dat mensen ons beoordelen op wat ze aan de buitenkant aan ons zien. Een degelijk huisje, een degelijke auto. Compleet onbelangrijk, maar voor iemand die zo onzeker is als mijzelf een hele vooruitgang. Je ziet nu namelijk niet meer in 1 oog opslag dat we aan het worstelen zijn in de grote mensenwereld.

Niet meer alleen maar gekregen kleding, maar kleding die we zelf ook mooi vinden. Het is onvoorstelbaar hoe moeilijk het is om zonder geld als 2 pubers een gezin te starten. Ik raad het niemand aan, al zou ik er nooit iemand op veroordelen. Iedereen kan het overkomen. Hoe je er mee omgaat, is aan jezelf. Aan alle jonge gezinnen die nog in de moeilijke en ongemakkelijke fases zitten; het loopt wel los. Er komt een moment dat je ineens best wel trots kan zijn op wat je hebt. Dat je niet meer overal mensen voor hoeft te bedanken. Dat je zelf op vakantie gaat, zelf je auto onderhoud. Die tijd komt wel. Mits je keihard doorwerkt. Ga niet bij de deur hangen en de zielige puber uithangen. Sta op voor wat je wil en vecht er voor.

Eindelijk begin ik te zien, dat de goeie tijden nu bij ons gekomen zijn. Een stap verder in de grotenmensen wereld. Eindelijk.

 

Advertenties

2 reacties op ‘Volwassen?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s