Communiceren met de kinderen.

Deze week zag ik via Facebook een blog voorbij komen, die beschreef hoe je een dagboek samen met je kind kunt beginnen. Nadat ik dit had gelezen, was ik tussen de reacties aan het scrollen. Er waren veel positieve reacties en ook reacties van personen die dit vroeger met hun moeder hadden gedaan. Vooral kinderen die moeilijk kunnen communiceren, kunnen het dagboek als een veilige manier van communicatie gebruiken. Ze kunnen alleen op hun kamer alles schrijven en vragen zonder beoordeeld te worden. Daarnaast kan het voor een kind aan voelen als een geheim “clubje” wat alleen voor het kind en mama en/of papa is.

Omdat allebei de kinderen nogal moeite hebben met hun emoties en het feit dat ze nogal wat te verwerken hebben, sprak deze manier van communiceren mij erg aan. Nou, op naar de winkel. Een dagboek kopen voor de kinderen. Maar, dit moest dan wel weer een mooi boekje zijn. Ik hoop namelijk dat wij dit als een bundel herinneringen kunnen bewaren. Dus, na wat zoeken is dan toch de Hema het beste adres. Ik zou zelf elk college blok wel willen kopen, terwijl ik mijn notities vooral op mijn laptop of telefoon maak. Maar goed, nu had ik eindelijk een excuus!

image1 [21234]
Het resultaat van 15 minuten lang elk notitieboekje bekijken in de winkel.
Ik zelf ga het als een afsluiter van de dag gebruiken. Heerlijk in bed een stukje lezen voor de kinderen. Hun hoofdjes leeg voordat ze gaan slapen. Hopelijk kunnen de kinderen  hier rust in vinden en zal het de drempel lager maken om hun zorgen te uiten. Een oordeel vrije zone creëren vol positiviteit. Dat is het doel.

Gister avond ben ik hier mee begonnen. Ik had met de kinderen afgesproken dat wanneer ze klaar waren met schrijven, ze het dagboekje op het nachtkastje konden neerleggen. Hier zal ik het dan weghalen op het moment dat ik zelf naar bed toe ging. En ja hoor, braaf twee boekjes lagen klaar voor mij, pennetjes er keurig op. Nou, als het zo gaat elke keer!

Voor de eerste keer schrijven kreeg ik prachtige resultaten en ik begin deze vorm van communicatie dan ook vol goede moed. Ik ben van mening, dat wanneer dit werkt ik een fantastische band met de kinderen kan opbouwen. En dat vooral op een manier waarop zij zichzelf nooit ongemakkelijk hoeven te voelen. De kinderen vinden het moeilijk om te praten of wat hun dwars zit, en vooral Esmée voelt zich erg snel ongemakkelijk in een gesprek.  Ik heb met de kinderen afgesproken dat het ons geheim is, niemand mag het ooit lezen tenzij ze dat graag willen. Dit vonden ze beiden erg interessant.

Als je na het lezen van dit blog interesse krijgt in het beginnen van een dagboek, lees dan hier verder of stuur mij een berichtje wanneer je wat wil vragen.

Lees het originele blog hier

Een klein stukje vertaling:

Dit is een activiteit diep geworteld in communicatie. Na verloop van tijd zie je je kind open stellen, zolang het een omgeving zonder oordelen voor het kind blijft. U kunt dit op elke leeftijd beginnen en hier is hoe:

In de beginjaren, kunnen de kinderen een combinatie van tekenen en schrijven gebruiken om te reageren. Het is zeer belangrijk om hun spelling nooit, nooit te corrigeren. Om hun ideeën uit hun hoofd op papier te krijgen is zo veel belangrijker dan grammatica. Als je de spelling gaat corrigeren of fouten op gaat lossen verpest dit het plezier van deze activiteit. Het zal er voor zorgen dat het kind er geen zin meer in heeft, omdat het steeds gecorrigeerd wordt. Wanneer je de tekst niet begrijpt, of gewoonweg niet kunt lezen, vraag dan of het kind wil voorlezen wat het heeft geschreven. Begin met om de beurt schrijven naar elkaar. Om te beginnen in het dagboek, kun je beginnen met het stellen van vragen. Het duurde een tijdje voor onze eigen meisjes zelf begonnen met vragen te stellen of vertellen van iets anders dan wat ik had gevraagd. 

Advertenties

2 reacties op ‘Communiceren met de kinderen.

  1. Super goed man! Ik schrijf ook een dagboek en die helpt mij echt wel bij mijn hoofd leegmaken! Hopelijk werkt het voor je kinderen ook en kunnen jullie zo samen over dingen praten, het klinkt in ieder geval wel echt heel erg goed!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s