Stappenplan

Eens in de zoveel tijd bereik ik een punt waarop mijn stress en paniek niveau hun maximum hebben bereikt. Het is niet makkelijk aan te voelen, soms is het moment in eens daar. Zo ga ik jaar in, jaar uit met ups en downs. Ik ben er aan gewend, volgens mij velen om mij heen inmiddels ook. Meestal verdwijnen “nieuwe” mensen in mijn leven stilletjes naar de achtergrond in deze periodes. Zonde, want juist wanneer de zon weer goed begint te schijnen, wanneer de temperaturen omhoog gaan, dan kom ik (meestal) weer terug. Terug uit mijn schuilkelder, terug de wereld in. Afgelopen periode heb ik er meer last van gehad dan dat ik mij kan herinneren. Moedeloos werd ik er van. Met mij hoogst waarschijnlijk vele anderen. Mijn excuses.

Het hoort bij mij, ik kan het niet anders verklaren. Wel ben ik afgelopen jaar geschrokken van de heftigheid van mijn zo genoemde winter depressie. Het is iets wat bij je hoort, iets waar je aan kunt wennen en waar je mee om leert gaan. Toch was het dit keer, misschien door de bijkomende onrust van alles erg heftig. Daarom heb ik besloten om mijzelf dit jaar voor te bereiden voor wat komen gaat, om zo te voorkomen dat ik weer zo de duisternis in stap. Want naast het feit dat ik mijzelf in de weg zit, maak ik hiermee de mensen om mij heen stapel gek. Maar hoe? Hoe voorkom je iets, wat je al jaren zijn gang laat gaan? Tips zijn hierin altijd van harte welkom.


 

Ik heb voor mijzelf enkele stappen en tips opgeschreven. Misschien heb jij, lieve en gewaardeerde lezer van mij, er ook wat aan. Ik ga proberen om op deze manier grip te krijgen op de situatie.

  • Lach jezelf uit. Ja echt, heel hard. Zie de humor in de donkerste plekken, lach jezelf de dagen door. Niet overdrijven in je zelfspot, houd het in de hand.
  • Hou van jezelf. Zeg tegen jezelf dat het je spijt, omarm jezelf. Hou van jezelf en accepteer jezelf. Wees trots op wie je bent en hoever je al weer bent gekomen.
  • Eet en drink gezond, ja echt een dooddoener dit hè voor iemand met mijn gewoontes, ik weet het. Toch voel ik mij beter wanneer het mij lukt om goed te eten en om minder frisdranken etc. te drinken. Het eeuwige welles, nietes spel in mijn hoofd is weer begonnen! Positiviteit er in, junkfood er…uit? Nou, half eruit dan. Want, hoeveel respect ik ook heb voor de mensen die altijd op hun voedsel letten, dit krijg ik er niet in.
  • Mediteer. Ja, mediteren ja. Minimaal 5 minuten per keer. Het liefst twee keer per dag. De mensen die mij goed kennen, verslikken zich nu waarschijnlijk ergens in. Ik weet het, de nuchtere boerin die praat over mediteren. Laat het me uitleggen. Ik ben de laatste tijd op zoek geweest naar manieren om met mijn onrust en angsten om te gaan. Ik las een blog, waarin een vrouw met veel paniek aanvallen, grip op haar leven kreeg door deze kleine oefening 2 keer per dag te doen. Door het mediteren, is deze vrouw zelfs medicatie vrij. Dus, in mijn zoektocht naar innerlijke rust, grijp ik dit soort positieve ervaringen vast met beide handen. Wat zijn nou 5 minuten op 24 uur? Onderaan in mijn blog zal ik de stappen vermelden.
  • Koester elk moment. Elk moment wat je ontroerd, elk moment dat zijn weg naar je hart vindt. Sla het op, teer op de mindere dagen op deze mooie gedachten. Vul je hart met mooie en blije dingen.
  • Slaap voldoende. Zorg voor een goede nachtrust. Een goed patroon, ondanks de onregelmatige werktijden.
  • Verwen jezelf. Gun jezelf die nieuwe broek, met bijpassend shirtje. Gun jezelf een bezoek aan de kapper. Tut jezelf compleet op, ook al heb je geen feestje.
  • Schrijf totdat je een ons weegt. Schrijf alles van je af. Zo houd ikzelf mijn hoofd opgeruimd en leeg. Ook is het bijhouden van een dagboek, een ontzettende rustgevende bezigheid, vooral op momenten dat je overloopt.
  • Beweeg voldoende. Probeer te wandelen, fietsen of iets waardoor je meer beweegt dan alleen op het werk. Voor nu lukt het nog niet elke dag en zie ik rennen over de gang op mijn werk als mijn sport. Maar, ik doe hard mijn best om dit te doorbreken!

Voor nu, al een hele lijst. Ik kan doorgaan tot ik een ons weeg, maar de onderliggende boodschap is hopelijk duidelijk. Ga opzoek naar geluk in elke dag. Op zoek naar de zon terwijl het regent. Maar het aller belangrijkste, hard opzoek naar innerlijke rust, die ik gelukkig de laatste weken langzaam weer terug kan vinden, ik zie mijzelf als iemand met een uitbundige en blije persoonlijkheid, wat gecombineerd met een sombere ziel. Ik heb een beetje van allebei. Ja, daar zijn inderdaad diagnoses voor. *stempel* 


Deze meditatie tip voor de geïnteresseerden, is wel in het Engels.

 

step 1.
Set a timer for 5 minutes.

step 2.
Lay on a flat, comfortable surface. The edge of a bed works well. That way, your feet can remain flat on the floor.

step 3.
Put one hand on your stomach, and one hand on your chest. Close your eyes

step 4.
Slowly inhale deeply, focusing on breathing so deeply that you feel your stomach rise. Continue to inhale until you feel that your lungs are like balloons full of air, ready to pop, and your stomach is has risen substantially. Count to 10 as you inhale, striving to reach a total of 10 counts per inhale.

step 5.
SLOWLY exhale, allowing all breath to exit from your lungs and feeling your stomach as it too returns to resting state. Count to 10 as you exhale too, striving to reach a total of 10 counts per exhale. This is even more important in exhalation, as we tend to exhale far more quickly than we inhale.

step 6.
Focus on this inhalation and exhalation pattern for the next 5 minutes, particularly paying attention to feeling the breath fill up the emptiness starting from your stomach. Use your stomach as a gauge. Remember to count as you inhale and as you exhale – trying to reach 10 counts in each inhale and in each exhale.

Repeat this meditation twice a day, once in the morning and once at night.

It gives your mind something to do while meditating, completely preoccupying any worried or anxious thoughts. Meanwhile, it works to calm you down and bring you to a place of centered peace.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s