Schoolreis

Als je een controle freak bent, is het loslaten van je kinderen het meest lastige wat er bestaat. Vandaag zijn de kinderen op schoolreis. Wat leuk. Echt. Not. Met bijna de hele school naar Slagharen. Zoveel kinderen. Zoveel onrust. Ik heb over elk vermissingsscenario nagedacht. Laat staat het toevertrouwen van je kinderen aan een wildvreemde buschauffeur. Ja, het is ontzettend ver gezocht. Maar ja, het hoofd van iemand zo complex als het mijne, is amper te volgen. Ik lach en doe alsof ik enorm blij voor ze ben. Leuk!!! Schoolreis!!! 

De hele week zijn de kinderen al zenuwachtig voor wat komen gaat, het is een hele spannende dag voor kinderen die het best functioneren op een gestructureerde schooldag. Veel woedeaanvallen en huilbuien gaan vooraf aan de dagen voor het schoolreisje. Esmée is doodnerveus, Colin zoekt ruzie om het kleinste dingetje. Esmée heeft daarnaast kennelijk wat trekjes van mij overgenomen. Het arme kind was al vanaf zondag ongerust over het feit dat ze te laat zou komen. 

Vanmorgen, 6:00. Onze nooit mee te krijgen kinderen zijn aangekleed en hebben zelfs al hun tanden gepoetst. Ze zijn er klaar voor. Eindelijk is de dag daar. Esmée blijft zich focussen op de klok. “Mam, echt niet later dan 8:15 op school hoor.” “Mam, we moeten zo echt gaan!” (Het is 7:15) Waar Esmée in paniek raakt, begint Colin (zoals altijd) tegengas te geven. 

“Misschien moet ik maar niet gaan, het is vast hartstikke dom.”
“Ik kan me toch niet gedragen.”
“Ik wordt toch weer gepest”
“misschien doe ik me wel pijn” ” Ik heb geen zin om in de regen te lopen!!!” “Ik blijf wel op mijn kamer”

Zo kan Colin net zolang door gaan totdat ik bijna het punt bereik om hem daadwerkelijk thuis te houden. Het komische is, dat hij vanaf het moment dat hij de auto in stapt, ook ineens over de tijd gaat zeuren. Op school is hij ons al snel vergeten, rent naar zijn vriendjes. Nu begint het stuiteren. Succes juf, succes meester. Mijn stuiterbal gaat tekeer alsof ik hem heb laten badderen in koffie en redbull. 

Inmiddels slaan bij Esmée de zenuwen om naar lichte paniek. Ze klampt zich vast aan de juf met 2 armen. Ze is zo zenuwachtig.. Een angstig lachje krijgt ze nog op haar gezicht. 

Daar sta je dan. Mama de controle freak. Een stuiterend kind, een angstig kind. En ik ga niet mee. Ik draag ze over. Stiekem heb ik ze een briefje in de broekzak gestoken met telefoonnummers. Niet dat ik veel verschil kan maken op deze afstand, maar het is in iedergeval wat. 

Zwaaien naar donkere ramen in een grote bus. Moeders en vaders zijn op zoek naar hun kind. Een jongetje begint te huilen, hij wil terug zijn moeder. Het is niet mijn zoon, maar ik kan zo mee huilen. Het arme kereltje. Kijk ‘m nou.. 

Colin is inmiddels op 3 verschillende plekken te vinden achter in de bus. Door hard op het raam te slaan weet hij mijn aandacht te trekken. Esmée zie ik zo niet zitten. Wat slecht!! Straks denkt ze dat ik haar niet uitzwaai! Ik zoek aan de ene kant van de bus, Rob aan de andere. Hij haalt een keer zijn schouders op, kan haar niet vinden hoor! En daar gaat de bus. Luid claxonerend. Ik zwaai van begin tot eind, hopelijk ziet Esmée mij wel. Ik kijk nu al uit naar het moment van terug komst. Veilig weer thuis. Verstopt onder de stoel. Het grapje die ik zelf bij mijn ouders uithaalde. En ook ik zal er straks heel verbaast op reageren. 

kind, waar ben je?

Vanavond waarschijnlijk nog één keer een woede aanval van beide kinderen, waarbij alle stress van de dag er uit komt. Even knallen tegen elkaar. Vanaf morgen weer door. Door alsof niemand zich druk heeft gemaakt. Alsof het allemaal heel soepel en vanzelf ging. 

Heerlijk, die dag na het schoolreisje. Kijk er nu al naar uit. 

Advertenties

2 reacties op ‘Schoolreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s