Gedachtengang op een regenachtige zondag 

Het vervelende aan onzeker zijn, is dat ik altijd en overal aan mijzelf en anderen twijfel. Ik twijfel of mijn acties wel kloppen, mijn woorden correct zijn. Daarnaast wantrouw ik zo goed als iedereen en ben 24/7 voorbereid op het feit om gekwetst of teleurgesteld te worden. Het is een vervelend aangeleerd mechanisme, die als een virus de laatste jaren in mijn ziel is verspreid. 

Hoeveel ik ook mijn best doe, eens in de zoveel tijd gaan de muren omhoog en zet mijn ziel het alarmsysteem op scherp. Vooral voor de mensen om mij heen ben ik op deze momenten niet te peilen. Want als je uiteindelijk je partner, familie of beste vrienden wantrouwd, wie kan dan nog wat goed doen? Juist. Niemand. En dat spijt me. Maar veranderen? Dat gaat nog niet zo makkelijk. 

Hoe kun je nou van sterke onafhankelijke tiener zo kapot gemaakt worden, dat je uiteindelijk zelfs je eigen spiegelbeeld niet meer vertrouwd? Dit is niet van een verbroken relatie, of van een mislukte vriendschap. Nee, na enige therapie kan ik toegeven dat dit een litteken is van jarenlang geestelijke mishandeling in een giftige relatie. Daarbovenop nog de nodige familie drama en mijn cirkel is compleet. Mijn innerlijke zelf heeft een verdedigingstactiek ontwikkeld die besloten heeft om niemand meer zomaar toe te laten. Want als je altijd teleurgesteld word door je omgeving, dan kun je maar beter alleen zijn. En daar is nu het probleem, want ik wil helemaal niet alleen zijn. Het liefst omring ik mij met allemaal mensen die iets positiefs en moois mee brengen aan tafel. Lange gezellige avonden op terrasjes en in huis. Helaas ben ik door mijn defensie alleen zo moeilijk te bereiken dat personen vaak afhaken. Is ook helemaal niet erg, het blijf een lastig verhaal. 

Vanmiddag door een stom Facebook plaatje werd ik weer geconfronteerd met de pijn van een relatie hebben met iemand die vreemdgaat. Er is werkelijk bijna niets wat meer pijn doet dan houden van een persoon die verliefd is op een ander. Je geeft je hart en ziel maar bent uiteindelijk niets waard voor die ander. Natuurlijk kan het gebeuren, natuurlijk heeft niemand liefde in de hand. Maar mensen, het doet zo veel pijn. Het verpest een persoon in zijn of haar volgende relaties, vraag maar aan mijn man. Die is vaak de dupe en ruimt na al die jaren nog steeds de scherven van een ander op. Je zou denken dat ik me daar toch al lang overheen gezet moet hebben, maar helaas. Er knaagt altijd een stukje van dat wantrouwen. Ik laat het niet altijd toe, maar wanneer dat kleine duiveltje op mijn schouder begint is er geen houden aan. 

Wat ik wel probeer is om mijn verwachtingen bij te schaven. Omdat ik liefde wil geven in emmers, moet in niet verwachten om die emmers ook terug te krijgen. Ik moet mij realiseren dat ik soms een eierdopje liefde terug krijg van een persoon die ik een emmer liefde toereik. Het is belangrijk om te beseffen dat dit eierdopje misschien wel alles is wat dit persoon bezit en kan aanbieden. Herstellen van al deze onzin is een lastige taak. Maar onmogelijk is het niet, het duurt alleen even. 

Advertenties

Een reactie op “Gedachtengang op een regenachtige zondag 

  1. Mooi geschreven. Ik heb zelf al héél véél geworsteld met de uitspraak ‘what goes around comes around’ en ben uiteindelijk tot de volgende conclusie gekomen: Het geluk/de liefde keert niet in jouw richting terug vanuit degene aan wie jij ze eerst gaf, maar jij bent het zelf die aan je zelf het geluk geeft door anderen lief te hebben, jij geeft jezelf de vrijheid en openheid om te geven aan anderen, en dat maakt niet alleen de ander, maar ook jezelf gelukkig. Als iedereen dat zou doen, was de wereld in één klap helemaal een gelukkigere plaats om te vertoeven. Nooit opgeven!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s