Defecte filters. 

De onbegrepen einzelgänger. Zo voel ik me weer de laatste tijd. Mijn hele leven koester ik al de rustige momentjes alleen. Mijn batterij moet opladen. In welk mate dit nodig is, hangt af van allerlei omstandigheden. Toen ik nog jonger was had niemand enig idee waarom ik mij toch zo terug trok. Dagenlang kon ik rustig en alleen naar buiten zitten te kijken en niemand wist waarom. Is het een depressie? Misschien soms, maar het is zeker niet de hoofdzaak. 

Sinds een paar jaar weet ik dat mijn “filter” niet goed werkt, waardoor ik emotioneel en zintuigelijk overprikkeld raak. Meestal is dit met een rustig avondje weer opgelost. Maar dit kan ook serieuze gevolgen van dagenlange vermoeidheid en lusteloosheid opleveren. Op die momenten wil ik gewoon thuis op de bank hangen. Even terug keren in eigen gedachten en zonder aandacht te geven aan andere dingen. Filteren in mijn eigen huis werkt het beste, mijn hersens hebben namelijk in de loop der jaren geluiden weten te herkennen en opslaan waardoor ik deze steeds beter kan uitschakelen/filteren. 

Wanneer ik hier last van heb, voel ik me vaak een lastig persoon. Nee ik heb geen zin in een uitstapje, nee rob haal jij de kinderen maar even alleen op. Zo kan ik veel smoesjes bedenken om maar zoveel mogelijk tijd alleen te zijn. Vanavond is het zelfde. Ik lig met onze lieve Spot op bed, tv aan en dom scrollen op internet. Mijn hoofd is helaas te overprikkeld om een boek te lezen. 

Toen Esmée pas geboren was, heb ik een fase gehad waarin het mij allemaal veel te veel werd. Esmée vroeg ontzettend veel aandacht (kennelijk niet zonder reden weten we nu) en ik vond het moeilijk om al mijn tijd te delen met een gezin wat op mij rekende. Angstaanvallen plagen mij al sinds mijn pubertijd en deze kwamen regelmatig voor in deze periode. Ik las een artikel waarin stond dat het hebben van een kat als huisdier ontspannend kan werken. 

het is onmogelijk om boos naar een spinnende en slapende kat te kijken.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de ademhaling en het spinnen van een kat de hartslag en het stress level van een persoon kan vertragen. 

Puntje bij paaltje. Ik ging op zoek naar een kitten. Daar vond ik bella, onze lieve poes. Bella is inmiddels een onmisbaar lid in ons gezin en ik durf oprecht te zeggen dat ik dankzij de liefde van deze kat door de zwaarste momenten heen gekomen. Wanneer het niet goed gaat, is bella om je heen te vinden. Wandelende portie oxazepam en therapeut in 1. Ondanks dat wij een “honden familie” zijn is voor mij onze poes het dierbaarste huisdier wat ik ooit heb mogen hebben. Voor iemand die overprikkeld is, worsteld met paniek aanvallen en zo veel meer is het duidelijk geworden dat een kat een rijkdom kan zijn op de dagen dat de  einzelgänger weer de kop op steekt. De laatste weken had(heb?) ik het nogal zwaar. Ons gezin heeft een paar behoorlijke tegenslagen moeten verwerken en op het werk lijkt de emmer over te lopen. Wanneer het zorgen na het werken niet op houdt, maar ook in huis verder gaat zonder dat er iemand aan de handrem trekt druppelt de emmer langzaam tot de rand toe vol. 

En zo zit ik afgelopen week ineens in de auto. Opweg naar een kitten. Een 2e bron van onvoorwaardelijke liefde en ontspanning. Impulsief? Nja, een beetje. Geliefd? ENORM. 

Zeg nou zelf. Hoe kun je hier nou niet van opknappen? En nee, ik zeg niet dat je huisdieren moet gebruiken als een troost. Naast het feit dat katten een rustgevend effect hebben op mijn lichaam, ben ik samen met de rest van het gezin dol op dieren. Een gezin met huisdieren is gezonder en gelukkiger dan een huis zonder dier. Daar ben ik van overtuigd. Liefde geven en ontvangen van een dier is de meest pure vorm van liefde. Een dier heeft geen oordeel. Een dier ziet je als familie en kijkt niet naar je uiterlijk. Laat dat nou precies het soort liefde zijn waar mijn ziel soms naar snakt.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s