Autisme en liefde

Iedereen denkt te weten wat liefde is. Toch heeft niet iedereen het zelfde beeld over liefde. En toch is het ook weer iets wat iedereen gemeen heeft. Niet lang geleden deelde ik dit plaatje op Facebook.


En de laatste weken kan ik niets anders zeggen dan dat deze uitspraak de meest belangrijke is die iedereen in het achterhoofd moet houden wanneer je in contact staat met een persoon die de diagnose ASS heeft. Begrip, acceptatie en geduld maakt de wereld makkelijker. De liefde maakt een pad vrij in de dikke mist van emoties. 

De knuffel na een lange moeilijke dag op school, verdwijnen in de armen van de gene die je lief hebt. Iedereen kan hier van genieten. Het brengt rust en bied een veilige haven met bescherming tegen de buiten wereld. 

Mensen met autisme ervaar ik als pure mensen. Hun onvoorwaardelijke liefde reikt tot in je hart. Mensen met autisme voelen anderen ontzettend goed aan. Zij zullen reageren op jouw emoties. Ook zijn deze mensen de gene die zorgen voor communicatie zonder poespas. Geen dubbelzinnige uitspraken. Eerlijkheid en openheid. Duidelijke mening, ondanks dat je deze soms met moeite zult ontvangen. Wanneer je uiteindelijk went aan het communiceren met een autistisch persoon zal er een hele wereld voor je open gaan. Er is geen liefde eerlijker dan deze. Een gesprek oprechter dan deze. 

Wees gerust, ik romantiseer hier geen diagnose. Autisme is 1 van de meest moeilijke diagnoses die ik in mijn omgeving heb mogen ervaren. Het brengt ongelofelijk veel emoties en verwarring met zich mee. Maar wel ben ik zelf als moeder en partner van bewust geworden van het gene wat ik ten alle tijden kan bieden aan mijn gezin. Liefde. Mijn armen open en mijn schouders als troost. Onvoorwaardelijke liefde en begrip bied ik ter beschikking. En wanneer ik dit dan terug mag ontvangen op deze eerlijke en pure manier, stroom ik over van geluk. Het is geen perfecte omgeving, maar wel de meest boeiende en liefdevolle omgeving die ik ooit heb mogen wensen. Elke dag ben ik dankbaar voor mijn gezin en wat de leden hiervan mij kunnen leren. Mijn gezin maakt mij een beter mens.

 Elke dag is er wel iets om ontzettend trots op te zijn. Dit is voor mij voldoende om 100% van mijzelf te geven aan mijn gezin. Zonder enige twijfel zal ik vechten tegen de verwarrende situaties, voor onbegrip en duidelijkheid. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s