Verhuizen

Waarom het verhuizen van mijn autistische gezin één van de zwaarste momenten uit mijn leven is geweest? Ik had geen idee wat ik aan het doen was. 

We zijn in minder dan een maand verhuist, alleen dat is al een topprestatie opzich. Oke, het is nog een beetje rommelig her en der. Maar het grote geheel is er. We zijn er. Toch ben ik dood moe van dit avontuur. De kinderen en de man zijn overprikkeld en snel geïrriteerd. Door mijn vermoeidheid ben ik dit zelf ook. Wat een combinatie om van te dromen. 

Hoe had ik, moeten weten hoe moeilijk het verhuizen voor mijn gezin zou zijn? Natuurlijk heb ik van te voren dingen bedacht om het soepel te laten verlopen. Ik heb zo mijn best gedaan om ieders stresslevel zo laag mogelijk te houden. Toch is mij dit niet gelukt. De laatste week liepen spanningen hoog op en ook bij mij is de rek er uit. 24/7 pas ik mijn gedachtengang aan op die van iemand met autisme. Natuurlijk is autisme geen vrijbrief voor bepaald gedrag, maar besef wel dat een persoon niet kiest voor ASS. 

Ook in mijn omgeving waren er dagen van onbegrijp. Het niet begrijpen waarom sommige dingen nou niet gewoon even gedaan konden worden. Waarom “doe nou ff gewoon. Schiet is op” averechts werkt bij iemand met ASS/ADHD.  Mensen hebben echt geen idee hoe complex de hersens zijn van iemand met deze kijkwijze op de wereld. 

Wat is ASS?  Tip: dit filmpje duurt nog geen 2min, maar geeft een duidelijke uitleg. Toch was het naast de frustraties erg leerzaam voor me. Ik heb nog duidelijker in beeld hoe ik rust kan creëren. Ook is duidelijk wie wel en wie niet open staat voor de “afwijkende” manier van omgaan met elkaar in dit huis. Het bracht inzicht in orde creëren tijdens chaos, het komen en afmaken van taken stimuleren. 

Nu ik er achter ben dat het gebruiken van lijstjes, dagplanningen, nauwkeurig gebruik agenda etc. rust brengt, kan en wil ik alleen nog maar slapen. Even mijn batterij met begrip en ondersteuning opladen. Want hoe moeilijk het soms ook is samen, ben ik ontzettend blij met mijn gezin! De denkwijze is anders, maar de liefde is puur. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s