Liefhebben zonder woorden

Wat is het toch fijn, dat wanneer je kinderen krijgt er ineens een deur open gaat voor commentaar van mensen die ineens alles beter weten. Nu weet bijna elke ouder wel wat ik bedoel op het moment dat zij dit lezen.

De bemoeizucht rondom je opvoeding is wel de meest ongewenste bemoeienis die je kan ontvangen. Nou, dan heb je nog niet de bemoeienissen gehad rondom een kind met een beperking. Doodmoe kan ik ervan worden. Mensen die op facebook een blog/column hebben gelezen over autisme en denken dat zij een ervaringsdeskundige zijn geworden.

Mensen die nog nooit een dag hebben doorgebracht met een kind die een diagnose heeft, denken dat zij het je wel even kunnen vertellen. Nou liefjes, dat is dus niet zo.Je hebt half geen idee hoe zwaar de opvoeding van een kind is met autisme. Je kan een kind wat zintuigelijk overprikkeld is namelijk niet zomaar even straffen. Het is geen verwend kind.

Toen Colin in groep 3 de diagnose ADHD kreeg en wij een volledig traject in gingen, dachten wij dat dit de zwaarste periode in onze jonge ouder jaren was. Wat hebben wij ons daarin vergist. Wanneer een kindje klein is, zijn veel dingen erg schattig. Zo werd het aanhankelijke gedrag van Esmée als schattig gezien, nu is het een probleem geworden. Esmée laat ons namelijk nooit los. En wanneer zij dit móét, is de wereld te klein voor haar frustratie. En dat is nog maar 1 onderdeel van onze dag.

Er is weleens gezegd door mensen in onze familie dat wij het anders moesten doen, dat we Esmée veel harder moeten aanpakken. Maar zo werkt het nou eenmaal niet. Zij doet niet wat ze doet, omdat ze een vervelend kind is. Traject na traject, cursus na cursus. Geloof mij als ik zeg, dat wij alles hebben gedaan wat ons aangeboden is. Elke hulpverlener hebben wij aangehoord. Nu is het moment daar, dat Colin zijn ADHD steeds beter zelf begint te herkennen. Hij kan met zichzelf omgaan en heeft zijn eigen manieren gevonden om zijn geest onder controle te houden. Esmée is daarentegen in gevecht met autisme en de buitenwereld. Hoe ADHD met de juiste foefjes nog wel op te vangen is, is een combinatie van ASS/ADHD heel wat moeilijker. Haar denkwijze is nou eenmaal anders dan die van ons.

Zelf ben ik de afgelopen maanden bezig geweest met informatie uit te zoeken wat nou echt zou kunnen helpen voor Esmée. Ik heb hier vandaag een mooie reactie op terug gekregen, hierover later meer.

Esmée haar emoties en frustraties gaan veel verder dan het kindje wat de visite altijd ziet. Ook is haar zelfvertrouwen zo aangetast door het worstelen op school en met andere mensen/kinderen dat dit elke dag effect heeft op haar stemming. Er schuilt een hele wereld achter onze voordeur, waar de meeste mensen echt geen idee van hebben hoe zwaar dit soms is. Wanneer je 1 persoon kent met autisme. Ken je er ook werkelijk maar 1. Niemand, maar dan ook niemand met een diagnose gaat hetzelfde gebukt onder deze diagnose. Ieder mens is anders. Respecteer deze verschillen. Dan ben je al een heel eind.

Wat autisme mij tot nu toe heeft geleerd? Liefhebben zonder woorden. En het is prachtig.

 

99b96a33ebc45f8a169ca41ffc31aca4

Advertenties

2 reacties op ‘Liefhebben zonder woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s